Welcome to My

Blog

Wednesday, May 20, 2009

Cabaran Dalam Menjaga Orang Sakit

Cabaran Dalam Menjaga Orang Sakit


Menjaga Orang sakit merupakan satu tanggungjawab yang besar, amat murni dan seringkalai mencabar. Justeru setiap individu terutamanya anak-anak yang menjaga ibu bapa sakit, harus membuat anjakan paradigma dan membuat persediaan agar dapat menjaga orang sakit dengan sabar dan gigih.

Masalah dan cabaran dalam menjaga orang sakit termasuklah:

1. Jahil mengenai penjagaan orang sakit.
2. Tiada bantuan oranglain sehingga merasa teraniaya.
3. Kerenah oang sakit yang mencabar perasaan dan eksabaran.
4. Ada tanggungan dan tanggungjawab lain yang juga mencabar.
5. Tidak dihargai oleh orang lain dan juga pesakit.
6. Menghadapi masalah peribadi yang berat dan tidak difahami oleh orang lain.
7. Gagal melihat menjaga orang sakit adalah satu ibadah dan bakal emndapat ganjaran yang besar.

Di bawah ini disenaraikan beberapa petua yang dapat membantu mereka yang diamanahkan menjaga orang sakit.


1. sentiasa berdoa agar diberi kesabaran dan pesakit yang diajaga tidak banayak ekrenah dan akan segera sembuh.
2. Bawa pesakit jumpa pakar untuk mendapat rawatan yang sewajarnya. Yakin bahawa setiap penyakit pasti ada ubatnya.
3. Bersihkan hati setiap hari dengan solat,istighfar, memaafkan semua orang, membaca al Quran dan bersedekah mengikut kemampuan.
4. Ubah suai dari segi persekitaran dari segi warna, hiasan,aroma dan sebagainya agar lebih selesa dan kondusif untuk pesakit dan perawat.

*Ulasanku:

Pepatah Melayu ada mengatakan, "Seorang Ibu Boleh menjaga 10 orang anak...10 orang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu".

Bagi sesiapa yang pernah berdepan menjaga orang tua, pasti tahu bagaimana kerenah sesetengah warga tua. Namun bagi warga tua yang dah biasa solat dan Al Quran sebagai santapan rohani sehariannya, biasanya tidak banyak kerenahnya.

Begitu juga bagi yang menjaga orang sakit, sabar memang kena tinggi. Berkata sabar itu mudah namun nak melaksanakannya sukar apatah lagi mempertahankannya sehingga ke akhir hayat. Kita kena ingat, ada orang diuji dalam bentuk kesenangan, ada yang diuji dalam bentuk susah.

Bagi orang yang sakit, kenalah sabar juga dengan musibah yang menimpa. Bukankah sakit itu sebagai penghapus dosa kalau kita sabar? Orang yang menjaga kita tu pun dah besar tuah dah dia nak jaga kita. So,syukurlah pada Allah SWT.

8 comments:

Dr hAnnA said...

salam'alayk..ummu..bagusnya post ni..boleh jd panduan bile nk berhadapan dgn pesakit nnti..ummu kenal nani ke?

ita zakaria said...

salam ummu, ita tertarik dgn post yg nih. mmg jadik panduan utk ita....moga2 ita dapat bersabar sesabar di dalam post nih...amin

ummu Masyitah said...

waalaikumussalam Dr Hanna.semoga kita sama2 dpt jadikannya renungan.terima ksih Dr Hanna.

ummu Masyitah said...

waalaikumumussalam ita.amin.artikel di atas pun ummu ambil sbg renungan diri sendiri juga,ita.

hivresearcher said...

assalamualaikum,
moga ummu sabar & tabah selalu.

sy copy entry ni ya, nak paste kat blog nanti :)

hivresearcher said...

xleh copy, uwaaaa...!!!

ummu said...

saudara,
nanti saya send kan kat awak ya
melaui email awak.
sorry erk

ummu said...

waalaikumussalam saudara
nanti saya send kan ya
sekarang ni tak berapa sihat nak hadap lappy lama2
tq saudara banyak info saya dapat kat blog saudara

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .