Welcome to My

Blog

Wednesday, June 22, 2011

Fakta Membahayakan Rokok

Fakta Membahayakan Rokok


Setiap batang rokok yang dinyalakan akan mengeluarkan lebih 4 000 bahan kimia beracun yang membahayakan dan boleh membawa maut. Dengan ini setiap sedutan itu menyerupai satu sedutan maut. 

Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium-201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di "kamar gas maut"bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi. Bagaimanapun, racun paling penting adalah Tar, Nikotin dan Karbon Monoksida.

Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia yang diketahui menjadi penyebab kanser (karsinogen). Bahan seperti benzopyrene iaitu sejenis policyclic aromatic hydrocarbon (PAH) telah lama disahkan sebagai agen yang memulakan proses kejadian kanser. 

Dan macam-macam lagi bahaya rokok ni. Kalau nak sebut satu-satu memang penat. Secara mudahnya, Jangan ler khome ngisap rokok. Banyak lagi bende lain boleh dibuat dengan duit beli rokok tu. Kalau rasa susah sangat bak duit tu bagi saya simpankan.

 Cukup bulan boleh ambik. Kalau agak-agak taknak ambik pun takpa saya sedekahkan kat masjid pun boleh.

Dan ada lagi satu benda yang para perokok ni kena tahu.. Pernah keluar dalam surat khabar baru nie tantang kandung darah babi dalam rokok. Adoi.. Dah ler bahaya pastu dicampur pulak dengan benda alah tu. Adoyai.. NAsihat saya pada perokok-perokok tegar. Kembalilah ke pangkal jalan. Insyaalah masih belum terlambat.
KUALA LUMPUR - Seorang pakar akademik dari Australia semalam mendedahkan satu hasil kajian di Belanda baru-baru ini yang mendakwa menemui sel darah merah babi sebagai kandungan penyekat bahan kimia dalam puntung rokok.

Profesor Simon Chapman dari Universiti Sydney dilaporkan berkata, kajian itu mendapati babi digunakan dalam 185 jenis industri termasuk penemuan sel darah merah haiwan itu dalam penapis (filter) rokok.

Kenyataan beliau yang disiarkan oleh akhbar Daily Telegraph kelmarin menjelaskan, hasil kajian tersebut pastinya mengejutkan perokok yang beragama Islam serta Yahudi yang diharamkan memakan babi.

Menurutnya, setakat ini satu jenama rokok yang dijual di Greece telah didapati mengandungi darah babi.




0 comments:

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .