Welcome to My

Blog

Sistem Semakan Kelayakan Masuk U.

Sistem Semakan Kelayakan Masuk U, Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Doa Untuk MAS MH370

#DOAUNTUKMH370

Permohonan Guru Jun 2014

PROGRAM PERSEDIAAN IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN (PPISMP) AMBILAN JUN 2014

Program kemahiran di MARA

Permohonan ke Institut Kemahiran MARA Dan Kolej Kemahiran Tinggi MARA

Apa Itu Kaunseling

Kemahiran Kaunseling

Klinik Cinta

Pengurusan Cinta

Keluarga Bahagia

Kelurga Bahagia Impian Semua. Keluarga Bahagia Asas Masyarakat Sejahtera.

Halatuju Kerjaya

Halatuju kerjaya selepas PMR, SPM, STPM, MATRIKULASI

Kerjaya Pembantu Perubatan

Tip dan panduan menceburi kerjaya Separa Perubatan sebagai Pembantu Perubatan

Lawatan ke KKTM Kuantan

Lawatan Kerjaya tingkatan 5 ke KKTM Kuantan

Saturday, October 29, 2011

Analisa SPM 2011, Soalan Sejarah

Analisa Soalan SPM 2011, Sejarah 

Sejarah, adalah mata pelajaran yang boleh memberikan kita kefahaman kepada masa lalu sesuatu tamadun bangsa. Masa lalu itu dipelajari, dihayati dan diambil iktibar. Kerna, tanpa masa lalau, tiada lah masa akan datang.

Dari Sejarah lah, kita kenal jati diri dan leluhur kita. Dari situlah, ia membina semangat cintakan tanahair. 

Baiklah. Jom kita tinjau analisa soalan ini. Analisa soalan yang telah pun keluar dalam SPM bermula 2004 hingga 2010 untuk panduan pelajar membuat analisa sendiri.


Analisa Soalan Sejarah 2011 ini, mengikut bab. Bermula dari Tingkatan 4 hinga tingkatan 5. Dalam fail Ziddu, pastikan komputer anda ada format PDF. Sila klik di sini

Analisa ini dibuat oleh seorang Guru Cemerlang Sejarah. Terima kasih kepada Cikgu Din, Educational Blog beliau sangat berinformasi, di sini.http://sejarahspm.com/

Analisa Soalan Percubaan SPM, Kimia 2011

Analisa Soalan Percubaan SPM, Kimia 2011

Analisa Soalan Percubaan SPM, Kimia, Antara Negeri-negeri, 2011,


Terima Kasih, Cikgu Zaiful, di sini.

Soalan Ulangkaji SPM 2O11, Times Guides

Soalan Ulangkaji SPM 2O11, Times Guides



Times Guides Sdn Bhd’ telah menyediakan buku Times Soalan Ulangkaji SPM 2011 dalam format e-book dan boleh dimuat turun secara percuma dari laman web:


Sila  daftar di http://www.afterschool.my/
Ia adalah percuma.

Soalan Percubaan SPM 2011, Kedah

Soalan Percubaan SPM 2011, Kedah 


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Walaupun mungkin agak lewat saya mempublishkan entry  ini dek kekangan masa yang ada, dan faktor kesihatan yang tak berapa baik, tapi saya tetap merasakan entry ini ada manfaatnya.

Mungkin koleksi soalan percubaan ini, dapat membantu sebahagian pelajar yang memerlukannya. Tinggal beberapa hari je lagi, SPM 2011 BAKAL menjelma.

Untuk dowload:
Soalan Percubaan Bahasa Melayu  SPM 2011, Kedah
Bahasa Melayu, Klik di sini.


Soalan Percubaan Sejarah  SPM 2011, Kedah
Klik di sini.
atau di sini. akaun scribd

Soalan Percubaan Bahasa Inggeris
Klik di sini,

Soalan Percubaan Pendidikan Islam SPM 2011, Kedah
Klik di sini. 

Perdagangan, klik di sini.

Matematik Tambahan, klik di sini 

Biologi, klik di sini

Soalan Percubaan SPM 2011, Terengganu

 Soalan Percubaan SPM 2011, Terengganu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Walaupun mungkin agak lewat saya mempublishkan entry  ini dek kekangan masa yang ada, dan faktor kesihatan yang tak berapa baik, tapi saya tetap merasakan entry ini ada manfaatnya.

Mungkin koleksi soalan percubaan ini, dapat membantu sebahagian pelajar yang memerlukannya. Tinggal beberapa hari je lagi, SPM 2011 BAKAL menjelma.

Untuk dowload:
Soalan Percubaan Bahasa Melayu  SPM 2011, Terengganu

1) Bahasa Melayu, Kertas 1. Klik di sini.
2) Bahasa Melayu, Kertas 1. Klik di sini. 

Soalan Percubaan Bahasa Inggeris  SPM 2011, Terengganu
1) Bahasa Inggeris, Kertas 2. Klik di sini. 
atau di sini, bersama skema jawapan.

Soalan Percubaan Pendidikan Islam SPM 2011, Terengganu
Soalan dan skema jawapan, sila klik di sini

Soalan Percubaan Matematik  SPM 2011, Terengganu
Kertas 1 klik di sini.
Kertas 2, klik di sini.
Soalan dan Skema Jawapan, klik sini.

Soalan Percubaan Sains SPM 2011, Terengganu

Kertas 1, klik sini,
Kertas 2, KLIK DI SINI.
Soalan dan skema jawapan, klik di sini.

Soalan Percubaan Sejarah SPM 2011, Terengganu 

Soalan dan skema jawapan
Sejarah, klik di sini.

Soalan Percubaan Prinsip Perakaunan SPM 2011, Terengganu
Kertas 1, klik di sini

Soalan Percubaan Matematik tambahan SPM 2011, Terengganu
Soalan dan skema, klik di sini 

Soalan Percubaan Fizik tambahan SPM 2011, Terengganu
Soalan dan skema, klik di sini
Soalan Percubaan Perdagangan SPM 2011, Terengganu
Klik di sini. 

Kredit kepada: Cikgu Jarr, SMK TEKNIK DUNGUN, http://jaarsmtd.blogspot.com
dan http://smkulubernam.wordpress.com

Remaja, Tip Untuk Menjadi Remaja Berjaya


Remaja, Tip Untuk Menjadi Remaja Berjaya


Berikut adalah beberapa tip yang boleh dipraktikkan remaja dalam persediaan mereka untuk menjadi remaja yang berjaya;

  • Menjalin hubungan yang rapat dengan ibu bapa dan ahli keluarga

  • Membajai hubungan rapat dengan rohani individu, Tuhan yang Maha Esa, keluarga dan rakan-rakan serta persekitaran

  • Menerima perpisahan sebagai pengalaman hidup

  • Memperoleh kemahiran membuat keputusan

  • Bertolak ansur dalam membuat keputusan apabila wujud perbezaan pendapat

  • Belajar menangani konflik

  • Ambillah pengajaran daripada kesilapan

  • Kekecewaan adalah asam garam kehidupan

  • Perasaan gembira dan merasai nikmat adalah satu keperluan dalam kehidupan yang sejahtera

  • Bersabar menunggu hasil usaha anda. Kerja dengan tekun dan bijak menghasilkan kejayaan

  • Beribadat, berdoa, bersantai dan beriadah membantu mencapai ketenangan dan kemahiran sosial komunikasi

  • Gunakan perkataan, simbol, imej dan gambar bagi menyatakan fikiran dan perasaan anda

  • Tetapkan arah tujuan dan makna hidup anda

  • Hormatilah dan sayangilah diri anda

  • Jadilah orang yang bersyukur dan berterima kasih

  • Anda adalah orang yang paling penting untuk diri anda 


  •  

    Friday, October 28, 2011

    Entry Santai Petang Jumaat

    Entry Santai Petang Jumaat

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar semua?

    Aduhai. sorry bebanyak coz lamenye saye tak hupdate. Seriusli saya tak sempat nak hapdet blog sejak dua menjak nih. Nak bagi alasan apa erk?

    Line ternet potong stim? Erm, mungkin kot. Bila line ternet macam biskut chipsmore, kejap ada, kejap takde,baik-baik tengah buat posting, kemudian sedang upload gambar, tetiba, line putus, aduh, lebih baik buat bende lain kan.

    Lagipun sejak dah takde broadband ni, payah juga nak hapdate blog. At least dulu, masa ada broadband, senang kat mana2 nak hapdet. Macam, hapdet dalam kereta sambil tunggu anak balik sekolah, pun dah ok. Sekarang seminggu sekali pun aduhai, bercinta sungguh. 

    Kalau waktu cuti pula, masa untuk my family pula. 

    Uih. Banyaknya alasan saya kan?

    Blog Warga SMKJP2

    OKlah. Sebenarnya saya sangat gembira. Perkembangan pelajar dan guru SMKJP2 yang mempunyai blog sudah semakin ramai. Saya teropong kat FB mereka (students). Saya harap mereka dapatlah kiranya tinggalkan komen dan link pada entry  ini ya. toksah malu2 erk.

    Di SMKJP2, Alhamdulillah, saya telah dikurniakan nikmat kesihatan. Selain persekitaran hijau yang banyak membantu pemulihan bagi orang yang menghidap penyakit fizikal, (mungkin gas oksigen dan udara bersih yang banyak), faktor rakan sekerja yang supportive Alhamdulillah membantu perkembangan positif saya.

    Jadi, saya harap rakan-rakan sekerja, dan para pentadbir serta para pelajar SMKJP2, yang ada blog, silakanlah tinggalkan link di entry/ post saya ni ya. Saya sangat gembira, ramai pelajar SMKJP2 (SMK Jengka Pusat 2) yang mempunyai blog. Sekali lagi, buat para pelajar, tak payah malu lah ya, nak publish url blog u all kat sini.

    Oh Ya, pagi tadi setelah membantu mana yang patut dalam Program Tahsin Solat, di dewan sekolah(Unit Bina Insan SMKJP2- Majlis Agama Islam Pahang) saya ke PKGBP.

    Erm, sangat menarik persembahan blog Unit B&K SMK Jengka Pusat.

    Ops. Dah pukul 2.10 petang. Nanti lepas ni ada program kat sekolah. Oklah. Setakat ni dulu lah erk. Maaf ye, kalau entry kali ni saya guna bahasa pasar je. Sekian, wassalam.

    Dadah, Kau Musuh Negara

    Dadah, Kau Musuh Negara

    Dadah, Kau Musuh Negara
    ..Telah banyak anak bangsa
    terkorban, terkulai dan tergolek
    ...bagai nangka busuk.
    Rangka hidup yang minta simpati,
    saat kesakitan ketagihan mula menyerang setiap urat nadi,
    ...segala minda sedar hilang ditelan minda bawah sedar.

    Dadah
    ..Telah banyak airmata yang tumpah
    ..Airmata seorang ibu yang pilu
    Anak yang dikandung 9 bulan 10 hari
    Ditatang bagai minyak yang penuh,
    dikelek ke ladang, ke pasar, ke bandar,
    ke mana sahaja.

    ...Kekasih kehilangan kekasih
    ..Lantaran cinta kekasih lebih menebal
    pada kau
    dadah durjana.

    Telah ramai
    anak - anak kehilangan bapa
    kehilangan ibu..

    Anak-anak
    nanar sendiri
    mencari erti
    bahagia...
    sebuah keluarga harmoni
    ....hilang
    ...;punah
    ..hancur

    hanya kerana kau
    dadah....durjana.

    Thursday, October 27, 2011

    Sistem Analisa Peperiksaan Sekolah (SAPS)

    Sistem Analisa Peperiksaan Sekolah (SAPS)

    Sistem Analisa Peperiksaan Sekolah (SAPS) dibangunkan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaan dalam bagi setiap sekolah di Malaysia.

    SAPS merupakan sistem baru yang dibangunkan secara atas talian yang dicapai oleh semua pihak termasuklah JPN, KPM , PPD dan sekolah.


    Analisa yang dilakukan melalui sistem ini adalah selaras berdasarkan skala gred kebangsaan.

    Data yang disimpan melalui SAPS boleh digunapakai oleh semua pihak terutamanya JPN, KPM dan PPD untuk membuat sebarang analisis.


    Sekurang-kurangnya kerenah meminta data peperiksaan ke sekolah akan dapat diminimumkan. 

    SAPS juga boleh dijadikan "Early Warning System" kepada pihak pengurusan melalui Analisis TOV ( Take Of Value ) , AR ( Artual Result ) dan ETR ( Expected Target Result ).

    Guru kelas boleh mengakses sistem ini untuk memasukkan dan mengemaskini maklumat kelas, maklumat mata pelajaran dan data pelajar bagi kelas yang berada di bawah jagaannya.


     Guru kelas juga boleh memasukkan markah bagi setiap mata pelajaran mengikut peperiksaan yang ditetapkannya. Hasilnya, guru kelas dapat mengeluarkan analisis bagi setiap peperiksaan yang telah dijalankan.
    SAPS boleh dicapai melalui PORTAL NKRA seperti berikut :



    Jika rakan-rakan guru ingin mengetahui penggunaan SAPS dengan lebih lanjut, sila klik pada pautan di bawah



    Rakan-rakan guru juga boleh mencari penyelesaian jika ada sebarang masalah yang dihadapi semasa menggunakan SAPS ini di artikel :

    atas informasi lengkap ini.

    Friday, October 14, 2011

    SISTEM MODULAR PRAUNIVERSITI STPM BERMULA

    SISTEM MODULAR PRAUNIVERSITI STPM BERMULA (SEMESTER SYSTEM FOR LOWER SIX)

    Pihak Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) telah memuat naik sukatan pelajaran dan contoh kertas soalan peperiksaan untuk sistem modular yang akan menggantikan sistem terminal yang sedia ada. Perincian secara rasmi akan diterima oleh pihak sekolah pada bulan Mac, iaitu hampir serentak dengan pengumuman keputusan peperiksaan STPM 2011. Jika menjadi kenyataan, kohort pelajar tingkatan 6 Atas sekarang ialah kumpulan terakhir yang menggunakan sistem lama.

    Antara perubahan yang utama ialah sistem semester yang membabitkan jam kredit kuliah dan komponen pentaksiran. Sebagai contoh, pelajar akan mengikuti kuliah sesuatu kursus selama 14 minggu dan diikuti dengan peperiksaan secara berpusat, iaitu kertas soalan disediakan oleh MPM. Namun, markah peperiksaan berpusat dijangka bernilai 70 - 80 peratus kerana baki markah seterusnya dikira berdasarkan kerja kursus yang akan dinilai di peringkat sekolah.

    Monday, October 03, 2011

    Cara Bertenang Sebelum PEPERIKSAAN, PMR, SPM, SMRA

    Cara Bertenang Sebelum PEPERIKSAAN, PMR, SPM, SMRA


     Madah Hikmah; 
    Kejayaan bukan suatu destinasi, tapi ia adalah suatu perjalanan. semakin jauh anda berjalan, semakin bagus anda akan jadi. Ianya tida berpenghujung.(Kata Pujangga)

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Ke hadapan para pelajar calon PMR 2011, khususnya di SMKJP2, dan seluruh Malaysia amnya, yang membaca dan menemui blog catatan Cikgu Kaunseling ini.
    Apa khabar anda? Semoga sihat-sihat sahaja. Debaran PMR telah dirasa. Tinggal esok, tidak sampai 24 jam sahaja, Peperiksaan PMR akan anda hadapi. Lalu, tip ini, Dunia Cikgu Kaunseling, kongsikan bersama.
    Saya dedikasikan, entry ini, Cara Bertenang Sebelum PEPERIKSAAN, PMR, SPM, SMRA, untuk semua pelajar SMKJP2, termasuk bekas pelajar SMKJP2 yang kini berada di UiTM, yang sedang menghadapi peperiksaan semesternya, (thanks for your SMS, Faiz), kaum kerabat/keluarga saya yang mengambil peperiksaan PMR ini.

    Peperiksaan PMR, Sebagaimana peperiksaan awam yang lain, adalah suatu peperiksaan yang penting dalam fasa kehidupan seorang pelajar sekolah menengah. Maka, hadapilah ia dengan tenang, dan tidak gugup.
    Selama ini, anda telah berusaha. Guru-guru SMKJP2 juga telah berusaha. Pelbagai kelas tambahan diadakan, termasuk waktu cuti sekolah, untuk kebaikan dan faedah para pelajar. 

    Perkampungan Ilmu Untuk Pelajar Tingkatan 3, Hasil Inisiatif semua guru dan AJK PIBG SMKJP2, pada 23,24, dan 25 September 2011, pun telah anda sertai.

    Maka di saat akhir ini, teruskanlah doa dan usaha sistematik anda. 

    Anda rasa lemah? Tak yakin? Sedang hadapi konflik besar, yang dirasakan tak tertanggung oleh bahu anda, sedang peperiksaan perlu anda hadapi? 
    Kekuatan, tidak datang dari kemampuan fizikal. Tetapi ia datang dari semangat yang tak pernah mengalah. PERCAYALAH, anda mampu melaluinya!
    Jom hayati Maksud Firman Allah ini:

    'dan janganlah kamu lemah dan jangan pula kamu bersedih hati sebab kamu paling tinggi derajatnya, jika kamu org yang beriman..'
    (al-Imran:139)
    INGAT, para pelajar. Pembelajaran itu salah satu proses untuk melangkapkan diri sebelum bertemu denganNya. Orang yang belajar akan dipermudahkan baginya jalan ke syurga. Oleh itu manfaatkan segala peluang yang diberikan Allah ini.
     
    Bagaimana anda ingin memperolehi ketenangan, ketika saat-saat akhir menjelang peperiksaan?
    Sedikit perkongsian, Bagi pelajar Muslim, cara untuk memperolehi ketenangan:

    1. Menjadikan solat untuk meminta pertolongan dari Allah


    “Dan mintalah (pertolongan kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang yang khusyu’.”
    (Surah al- Baqarah 2:45)


    2. Menjadikan doa sebagai sumber kekuatan

    "Doa adalah sumber kekuatan orang Islam". Maka berdoalah dengan khusyuk mengharapkan kelapangan dada, kecerahan aqal dan fikiran, dan keberkatan dalam usaha, serta kejayaan yang cemerlang di dunia akhirat.

    3. Mendoakan sahabat-sahabat yang sama akan mengambil peperiksaan

    Adalah perlu diketahui doa seorang sahabat kepada sahabatnya tanpa diketahui oleh sahabatnya adalah lebih makbul.



    4. Meyakini sungguh-sungguh, pertolongan dari Allah

    Sebagai seorang Muslim, kita mestilah Meyakini sungguh-sungguh, pertolongan dari Allah. Ini sebagaimana firman Allah SWT:
     Barangsiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. 
    (Terjemahan Surah Al-Talaaq, dari ayat dua dan tiga.)


    5. Mengurangkan kadar stress dengan banyak mengingati Allah

    Ertinya; Iaitu Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenang dengan mengingati Allah.Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang."   
                                                (Ar-Ra'd: 28)
    Untuk maklumat berkaitan Hala Tuju Selepas PMR, anda boleh klik di sini, http://raudhatulukhuwah.com/?p=2934

    Amalkan doa pagi, petang, atasi masalah jiwa, sila  klik di sini, http://raudhatulukhuwah.com/?p=2934

     Berikut ialah sedikit perkongsian Tip Menghadapi Peperiksaan pada saat akhir.
    SEBELUM HARI PEPERIKSAAN
     



  • Elakkan konflik yang boleh menggugat ketenangan emosi.Konflik keluarga, konflik ibubapa, konflik cinta dan segala macam konflik, buang jauh-jauh dari minda anda.



  • Pastikan semua nota dikemaskini dan disusun rapi mengikut aturan mata pelajaran.



  • Ulangkaji nota secara konsisten.



  • Bina dan jawab soalan daripada nota.



  • Berjumpa dan berbincang dengan guru bagi mengenalpasti teknik menjawab soalan.



  • Adakan perbincangan dalam kumpulan kecil bersama-sama rakan secara konsisten.



  • Jadi guru dan ajar rakan-rakan anda berkaitan sesuatu topik.



  • Dapatkan jadual peperiksaan, semak dengan rakan bagi memastikan tarikh, masa dan mata pelajaran tepat.



  • Buat satu jadual yang dapat dilihat jelas.



  • JAGA KESELAMATAN ANDA, Samada di rumah, di sekolah, dan di jalan raya khususnya.

  • PADA HARI PEPERIKSAAN




  • Tidur secukupnya pada malam sebelum hari peperiksaan. Kalau boleh, tak perlu menonton TV. Selewat-lewatnya pukul 10 malam, anda sudah tidur.



  • Solat Fardhu, usah dilupa tau.



  • Pastikan anda bangun awal. Kalau boleh, pukul 5 pagi, anda sudah bangun tidur, dan mempersiapkan diri.



  • Solat tahajud dan solat hajat, bagi pelajar Muslim.



  • Bersarapan pagi sebelum pergi ke sekolah. Jadi, sebelum ke dewan peperiksaan. anda sudah mengambil makanan berkhasiat dan minuman berkhasiat.



  • Datang awal ke dewan peperiksaan.



  • Tenangkan fikiran dan elakkan membuat perbincangan pada saat akhir bersama-sama rakan.



  • Berfikiran positif dan bersikap optimis.



  • Bercakap dengan rakan sekiranya ia dapat memberikan ketenangan kepada anda. 


  • SEMASA PEPERIKSAAN



  • Hadapi peperiksaan dengan perasaan yakin diri.



  • Baca arahan dengan teliti.



  • Pastikan apa yang perlu anda lakukan dan bagaimana hendak melakukannya.



  • Baca setiap soalan dengan teliti.



  • Gariskan perkataan yang penting dalam soalan.



  • Uruskan masa bagi menjawab dan menyemak jawapan bagi setiap soalan.



  • Jawab soalan yang mudah terlebih dahulu sebelum memberikan perhatian pada soalan yang sukar.



  • Lakarkan jawapan dengan menggunakan peta minda dan pastikan dapat memenuhi kehendak soalan.



  • Tulis jawapan mengikut urutan isi dengan tulisan yang jelas dengan menggunakan pen berdakwat terang (hitam).



  • Jawapan hendaklah padat dan mudah dibaca.


  • SELEPAS PEERIKSAAN



  • Elakkan daripada berbincang bersama-sama dengan rakan selepas waktu peperiksaan.



  • Tenangkan fikiran anda dan cuba memberi tumpuan terhadap kertas peperiksaan yang lain.



  • Yakin lah bahawa anda telah membuat yang terbaik dalam peperiksaan.



  • Bertenang dan lakukan aktiviti riadah sebelum menghadapi kertas peperiksaan yang berikutnya.


  • PETUA MENDAPAT KEBERKATAN MENDUDUKI PEPERIKSAAN



  • Memohon keampunan dan keredhaan daripada ibu bapa dan guru sebelum menduduki peperiksaan.



  • Mengambil air sembahyang.



  • Melangkah dengan kaki kanan ke dewan peperiksaan.



  • Membaca Bismillah.



  • Membaca surah Ash-Syarh sebanyak sepuluh (10) kali sebelum mula menjawab soalan.



  • Memohon doa kepada Tuhan.

  • PERANAN IBUBAPA
     
    1.  Menyediakan makanan yang halal, berkualiti dan bersih.
    2.  Menggalakkan anak beriadah selama 20 minit 3 kali seminggu.
    3.  Memastikan anak tidur secukupnya selama 6-7 jam sehari.
    4.  Memberi pengukuhan dan kekuatan rohani seperti solat hajat, berdoa, dan membaca Al-Quran.
    5.  Memastikan anak membuat latih tubi secukupnya.
    6.  Menjaga keselamatan dan kesihatan anak.


    Sekian, wassalam.

    PMR, Tinggal ESOK jer..

    PMR, Tinggal ESOK jer..Selamat menduduki peperiksaan PMR 2011 


     Wajah-wajah Putera Puteri Harapan SMK Jengka Pusat 2, 2011.
    Calon-calon PMR 2011, sedang mendengar taklimat dan tips menjawab peperiksaan PMR, bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris, semasa Seminar Menjawab Peperiksaan PMR, Di Dewan SMKJP2

    Kepada semua pelajar Tingkatan 3, Calon PMR 2011 di SMK Jengka Pusat 2, khususnya, dan seluruh Malaysia amnya, selamat menghadapi peperiksaan. 

    Antara Peralatan Yang Diperlukan:


    Slip Peperiksaan
    *Borang Maklumat Diri(jika berkaitan)
    Jadual Peperiksaan
    Pensel
    Pemadam
    Pembaris
    Pengasah Pensil
    Scientific Calculator ( jika berkaitan )
    Geometry Set ( jika berkaitan )
    Semoga usaha semua menjadi kejayaan.


    Tips : usaha + doa + tawakkal = berjaya

    Ingat, pelajar-pelajar, ingat pesan cikgu, cikgu-cikgu SMKJP2 ye.

    Pastikan anda MENDAPAT REHAT YANG CUKUP pada malam ini. Tidur awal, siapkan perkara yang perlu untuk peperiksaan esok ini ya. Dan yang penting, tolong jangan lupa untuk menunaikan solat fardhu ye para pelajar.


    Sekian, selamat maju jaya.

    Doa sebelum masuk ke dewan peperiksaan

    Doa sebelum masuk ke dewan peperiksaan

    Jam, di hadapan Dewan SMKJP2. Jam dan waktu ibarat aur dan tebing.
     Manfaatkan waktu yang bersisa ini, sebaik dan semaksimum mungkin, ke arah membina kejayaan cemerlang.

    Kepada para pelajar calon PMR 2011,  yang akan bermula esok, bacalah doa mula belajar di bawah berulang kali supaya kalian tidak gugup sewaktu menjawab kertas peperiksaan.

    Kepada para pelajar lain, juga elok mengamalkan doa di bawah ini, sebelum anda memulakan belajar. (Pada gambar no 1)

     Robbis serohli, shodri, wa yhas shir li amri, 
    wah lul uqdatam mil li sani, yafqahu qauli,
    wa sad did lisani, wahdi qolbi, bi haq qi Syaiyidina Muhammad.


    Doa sebelum masuk ke dewan peperiksaan



    (Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

    Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

    Doa Dikurniakan Kefahaman Baik

    Doa Agar  Dikurniakan Kefahaman Baik

    Doa Supaya Yang Telah Dihafal Tidak Lupa 
     


    Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

    (DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)


    (Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
    wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)

    Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
    juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

    Disclaimer

    (c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .