Welcome to My

Blog

Wednesday, July 11, 2012

Pakar Dietetik Diperlukan di Negara Kita

 Pakar Dietetik Diperlukan di Negara Kita

 Gambar Piramid Makanan


Tugas Ahli Dietetik

Pernahkah anda mendengar tentang kerjaya pakar pemakanan atau ahli dietetik? Pasti anda pernah mendengarnya kan?

Kepada para pelajar STPM dan Matrikulasi, anda yang berminat menceburi kerjaya ini eloklah membaca lebih lanjut entry ini.

Pesakit yang berpenyakit berkaitan dengan makanan dapat dirujuk kepada ahli dietetik. Ahli dietetik dapat memberikan khidmat nasihat dari segi penilaian status pemakanan individu atau kelompok dan seterusnya menyarankan pemakanan yang sesuai.

Ahli-ahli dietetik atau dietition amat diperlukan di hospital-hospital kerjaan dan swasta. Kementerian Kesihatan Malaysia telah pun merancang supaya semua hospital di negara ini mempunyai ahli-ahli dietetik sendiri. 

      Langkah ini adalah untuk menentukan semua pesakit yang mempunyai penyakit berkaitan dengan makanan dapat dirujuk kepada ahli dietetik di hospital berkenaan.

Bagi mereka yang sihat, ahli dietetik boleh membantu memberi saranan dan cadangan. Langkah ini diambil dengan menyampaikan maklumat tentang makanan yang bersesuaian kepada orang dewasa, kanak-­kanak, warga tua dan wanita mengandung.

 Gambar Hiasan: Pameran Pendidikan yang diadakan
 di ruang legar Bangunan Klinik Pakar HTAA

Pameran pendidikan kesihatan juga sering diadakan. Contohnya seperti yang dilakukan oleh Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan Pahang. Pameran pendidikan Kesihatan dengan pihak sekolah juga diadakan. Ahli dietetik dapat memberi khidmat nasihat dan segi penilaian status pemakanan individu atau kelompok dan seterusnya menyarankan pemakanan yang sesuai.

        Secara mudahnya ahli dietetik ini adalah  ‘penterjemah’ daripada ayat kepada makanan. Contohnya bagi seorang pesakit diabetis atau kencing manis, biasanya akan dirujukkan kepada Doktor Perubatan (MOPD). Doktor perubatan akan memberitahu seseorang penghidap kencing manis makanan yang perlu dielakka.

         Kemudian pesakit berkenaan biasanya akan dirujukkan kepada Unit Dietetik. Maka di sinilah, ahli dietetik pula akan mengesyorkan pengambilan makanan supaya individu itu dapat mengikutinya dengan lebih mudah.

        Ahli dietetik biasanya akan merujuk laporan perubatan pesakit berkenaan yang dibuat olehdoktor serta keputusan ujian makmal terlebih dahulu untuk ditafsirkan kepada pengambilan makanan seseorang pesakit.

Kepentingan Ahli Dietetik Masakini

Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri akan mempertingkatkan bilangan pakar dietetik di negara ini berdasarkan keperluan semasa dalam usaha membendung penyakit tidak berjangkit (NCD) yang semakin meningkat sejak lima tahun kebelakangan ini. 

     Sejak kebelakangan ini, bilangan pesakit NCD semakin meningkat. Kalau dilihat pada statistik, bilangan pesakit diabetes meningkat daripada 11 peratus kepada 15.1 peratus di kalangan rakyat dari 2006 hingga tahun lalu

       Pemakanan dan gaya hidup memainkan peranan penting dalam pencegahan dan pengurusan penyakit, serta pemeliharaan kesihatan. Seiring dengan perkembangan sosial-ekonomi yang pesat di Malaysia, gaya hidup, amalan pemakanan dan tahap aktiviti fizikal masyarakat, telah mengalami perubahan dari semasa ke semasa. 

       Perubahan ini memberi kesan ke  atas corak pola atau kadar morbiditas dan kematian di Malaysia yang kebanyakannya disebabkan oleh penyakit berkaitan gangguan diet, termasuklah penyakit jantung, diabetes, obesiti, dan tekanan darah tinggi.

           Memandangkan masyarakat Malaysia kini mempunyai tahap kesedaran kesihatan yang lebih tinggi, dan mudah mendapat maklumat dari media elektronik dan cetak, maka adalah penting untuk memastikan bahawa masyarakat menerima ataupun mendapat maklumat yang benar dan tepat berkenaan kesihatan, diet dan pemakanan. 

Bagaimana Untuk Layak Sebagai pakar diet?

Pakar diet dilatih profesional yang mempunyai kelayakan yang boleh dipercayai untuk menjalankan penilaian pemakanan, diagnosis pemakanan dan pemakanan campur tangan dalam menetapkan dan menyesuaikan diet, sama ada biasa atau dengan pengubahsuaian konsisten atau nutrien (s) untuk memenuhi keperluan individu berdasarkan masalah perubatan.  


Pakar diet adalah seorang profesional yang diiktiraf dilatih dengan kemahiran untuk menyediakan perundingan pemakanan berkaitan dengan perubatan dan kesihatan, sama ada dalam penyakit - negeri atau untuk kesejahteraan.  

Terdapat tiga (3) laluan untuk melayakkan diri sebagai pakar diet di Malaysia.

Dapatkan ijazah 4 tahun bersepadu ijazah pertama di Dietetik sebagai berikut:
        Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Dietetik atau
        Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pemakanan & Dietetik
        Ini ijazah bersepadu termasuk pengalaman amalan diselia di hospital atau institusi kesihatan yang pelbagai yang dikenali sebagai latihan Internship Dietetik.

    Dapatkan ijazah bersepadu siswazah atau ijazah Sarjana Dietetik dengan bukti telah dilakukan latihan Internship Dietetik.

    Diploma Pascasiswazah dengan bukti telah dilakukan latihan Internship Dietetik.

CIRI-CIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN

(i) Meminati profesion ini
(ii)  Mempunyai latar belakang bidang biologi, kimia dan matematik
(iii) Mampu memberi khidmat nasihat kepada pesakit
(iv) Suka memberi ceramah tentang pemakanan
(v)  Berminat melakukan kerja-kerja penyelidikan di makmal

Senarai Universiti Malaysia Menawarkan Kursus Dietetik

Universiti Kebangsaan Malaysia
Universiti Sains Malaysia
International Islamic University Malaysia
Universiti Putra Malaysia
Universiti Sultan Zainal Abidin
 MARA University of Technology
International Medical University Malaysia


SENARAI PENUH


Universiti Kebangsaan Malaysia
Dietetics Programme
School of Health Care Sciences
Faculty of Health Sciences
Jalan Raja Muda Abdul Aziz
50300 Kuala Lumpur
Tel : (603) 9289 7511 / 7586
Fax : (603) 2694 7621
http://www.fsk.ukm.my

 KELAYAKAN :
  • BSc in Dietetics
  • Postgraduate Diploma in Dietetics
  • Masters in Dietetics
  • PhD in Dietetics
Universiti Sains Malaysia
Department of Nutrition and Dietetics
Faculty of Allied Health Sciences
16150 Kubang Kerian
Kelantan Darul Naim
Malaysia
Tel : (609) 7663 807
Fax : (609) 7647 884
http://www.kck.usm.my


KURSUS DITAWARKAN:
Bachelor of Health Sciences (Hons) (Dietetics)

International Islamic University Malaysia
Department of Nutrition Sciences
Faculty of Allied Health Sciences
Jalan Sultan Ahmad Shah
Bandar Indera Mahkota
25200 Kuantan
Pahang Darul Makmur
Malaysia
Tel : (609) 5716 701
Fax : (609) 5716 776
http://www.iiu.edu.my

KURSUS DITAWARKAN:
Bachelor of Dietetics (Hons)

Universiti Putra Malaysia
Department of Nutrition & Dietetic
Faculty of Medicine & Health Sciences
43400 Serdang
Selangor Darul Ehsan
Tel : (603) 8947 2458
Fax : (603) 89426 769
http://www.medic.upm.edu.my
Bachelor of Science Dietetics (Hons)

Universiti Sultan Zainal Abidin
Faculty of Medicine and Health Sciences
Kota Campus
20400 Kuala Terengganu
Terengganu Darul Iman
Tel : (609) 6664 466
Fax : (609) 6664 425
http://www.fpsk.udm.edu.my
Bachelor of Dietetics (Hons)

MARA University of Technology
Faculty of Health Sciences
Puncak Alam Campus
42300 Puncak Alam
Selangor Darul Ehsan
Tel : (603) 3258 4300
Fax : (603) 3258 4599
http://www.uitm.edu.my

Bachelor of Nutrition and Dietetics (Hons)
Ijazah Sarjana Muda Pemakanan Dan Dietetik (Kepujian)
HS227/EM20
8 Semester




 Syarat Kelayakan
Syarat Am Universiti
  • Lulus SPM / setaraf dengan baik.
  • Kepujian dalam Bahasa Melayu / Malaysia di peringkat SPM/ setaraf.
  • Mendapat sekurang-kurangnya Gred C (NGMP 2.00) dalam Pengajian Am dan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00.
  • Lulus Matrikulasi KPM/ Asasi Sains UM/ Asasi Undang-Undang KPTM dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00.
  • Lulus Diploma dari IPT Lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia
  • Malaysian University English Test (MUET) Band 1

Lepasan Asasi UiTM / PASUM / Matrikulasi

 Gred B (3.00) dalam dua (2) mata pelajaran termasuk Biology / Physics / Engineering Physics dan Gred C (2.00) dalam satu (1) mata pelajaran lain

Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian dalam Matematik / Matematik Tambahan dan lulus dalam Bahasa Inggeris

 Minimum CGPA/PNGK: 2.75 
 
Lepasan STPM / Setaraf

Gred B (NGMP 3.00) dalam dua (2) mata pelajaran termasuk Chemistry dan Gred C (NGMP 2.00) dalam mana-mana satu (1) mata pelajaran lain tidak termasuk Pengajian Am.

Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian dalam Matematik / Matematik Tambahan / Matematik Kertas Julai dan lulus dalam dalam Bahasa Inggeris

Minimum CGPA/PNGK: 2.75 

SKOP PENGAJIAN DIETETIK DI UNIVERSITI


Para pelajar akan didedahkan dengan kursus-kursus berkaitan seperti asas pemakanan, fisiologi, biokimia, kesi­hatan masyarakat, prinsip penyediaan makanan, pemakanan, terapi diet, psikologi perkembangan, kaunseling dietetik, perkhidmatan makanan, pemakanan semasa perkembangan, asas mikrobiologi, pemakanan komuniti, perkhidmatan dietetik pesakit luar serta pesakit dalam wad.

   Semasa pengajian juga, pelajar akan dihantar untuk latihan di institusi atau agensi yang melibatkan perkhidmatan makanan. Selain itu, mereka juga akan membuat latihan dalam kerja lapangan dengan membuat penyelidikan tentang  komuniti dan aspek pemakanan. Mereka juga akan meng­ikuti latihan klinikal dengan menjalani latihan di hospital terpilih untuk mendapatkan pengalaman dan kemahiran mengendalikan tugasan sebagai ahli dietetik. Pendedahan kepada ketiga-tiga aspek ini akan meningkatkan kemahiran sebenar tentang profesion dietetik kepada pelajar.

PELUANG KERJAYA DIETETIK / PAKAR PEMAKANAN


Memandangkan bidang dietetik semakin berkembang dan permintaannya semakin meningkat, maka graduan dan jurusan ini mempunyai peluang kerjaya yang cerah sama ada di sektor kerajaan khususnya di hospital atau swasta. 

Antara kerjaya yang boleh diceburi termasuk ahli dietetik, pensya­rah, pegawai penyelidik, penyelia jenis makanan, perunding, pengurus perkhidmatan makanan

 Lulusan bidang ini mendapat gaji permulaan di antara RM1,500 hingga RM2,000 sebulan serta beberapa insentif lain.

TAMBAH PAKAR DIETETIK(Petikan Berita Harian Metro, Selasa,10/7/2012)

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan akan mempertingkatkan bilangan pakar dietetik di negara ini berdasarkan keperluan semasa dalam usaha membendung penyakit tidak berjangkit (NCD) yang semakin meningkat sejak lima tahun kebelakangan ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kehadiran lebih ramai pakar dietetik di kementerian mampu mencegah pelbagai penyakit NCD seperti diabetes dan kolesterol yang menjadi ancaman kepada penduduk negara ini akibat faktor pemakanan.

“Kementerian Kesihatan akan meningkatkan bilangan pakar dietetik. Kini kita mempunyai 300 pakar itu yang berkhidmat di kementerian ini dan akan terus menambah bilangannya untuk meningkatkan lagi pencegahan dalam negara.

“Sejak kebelakangan ini, bilangan pesakit NCD semakin meningkat. Kalau dilihat pada statistik, bilangan pesakit diabetes meningkat daripada 11 peratus kepada 15.1 peratus di kalangan rakyat dari 2006 hingga tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Persidangan Saintifik 2012 dan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Dietitian Malaysia bertemakan ‘Pengurusan Pemakanan dan Gastro-Usus’ di Pusat Perubatan Sunway di sini, semalam.
Pada majlis itu, seramai tujuh pelajar dari tujuh universiti termasuk Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) terpilih sebagai pelajar terbaik dietetik dan membawa pulang RM250.
Hadir sama, Presiden Persatuan Dietitian Malaysia, Indra Balaratnam dan pengerusi penganjur merangkap timbalan pengerusi persatuan, Dr Hazreen Abdul Majid.

34 comments:

Mimah ~ said...

Saya sangat meminati bidang ini.. dan saya skrg belajar sebagai pelajar tingkatan 4 (2012) jurusan Sains Tulen.. di antara semua Universiti yg di senaraikan di atas tadi, yg mana kah Universiti yg di kira sebagai yg terbaik untuk jurusan Pemakaman dan Dititik ini? Inn Shaa Allah saya akan berusaha untuk menceburi profesion ini kelak.. Inn Shaa Allah

Mimah ~ said...

Saya sangat meminati bidang ini.. dan saya skrg belajar sebagai pelajar tingkatan 4 (2012) jurusan Sains Tulen.. di antara semua Universiti yg di senaraikan di atas tadi, yg mana kah Universiti yg di kira sebagai yg terbaik untuk jurusan Pemakaman dan Dititik ini? Inn Shaa Allah saya akan berusaha untuk menceburi profesion ini kelak.. Inn Shaa Allah

Farah Azura said...

saya pelajar form 5 2013.baru tahun nie saya meminati kerjaya nie.sekarng saya mengambil aliran ERT.boleh ke saya mengambil kerjaya nie selepas SPM?

Cikgu Kaunseling Ma said...

Mimah, tahniah kerana anda meminati bidang yang boleh membantu banyak orang di dunia ini.

semua IPTA berkenaan bagi saya adlah bagus dan terbaik.

rebutlah peluang yang ada ya Mimah

semoga berjaya

Cikgu Kaunseling Ma said...

Farah Azura
ERT sangat bagus, mata pelajaran yg boleh membuka banyak peluang kepada anda samada adalam kerjaya di jabatan/agensi kerajaan dan swasta.

Farah ada ambil Matematik tambahan, fizik atau kimia atau biologi?

sebab jika rujuk syarat kelayakan di UITM
http://e-syarat.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=56:syarat-kelayakan&catid=53:ijazah-sarjana-muda&Itemid=61


antara syarat diperlukan untuk memasuki diploma berkaitan dietteik ini ialah Gred B (NGMP 3.00) dalam dua (2) mata pelajaran Biology dan Chemistry

DAN

Lulus SPM / Setaraf dengan kepujIan dalam Matematik / Matematik Tambahan dan lulus dalam Bahasa Inggeris

amna najihah said...

assalamualaikum cikgu kaunseling :)
saya pelajar asasi upm dan akn menamatkan program asasi bln 5 ini, insyaAllah.
sy brcadang untk mnyambung pngajian ijazah dlm bidang dietetik.
cuma baru2 ini keputusan muet sy mmperoleh Band 3.
adakah sy layak memohon kursus ini?
adakah dgn tpng 3.5 layak memohon?

Nurul Amira said...

SAya meminati bidang ini dan telah mengambil aliran sains tulen pada tahun 11/12.bagaimana cara yang sebetulnya untuk melayakkan diri mengambil bidang ini.Adakah saya perlu mengikuti program matrikulasi@asasi@ terus mengikuti pengajian ini di Universiti terlibat..Harap cikgu dapat membantu..

Nurul Amira said...

saya meminati bidang ini dan telah mengambil sains tulen tahun11/12.bagaimana cara yang sebenarnya untuk mengikuti bidang tersebut.Adakah saya perlu mengikuti program matrikulas@asasi @saya perlu terus mngikuti program ini di universiti2 terlibat?

melda said...

assalamualaikum~
saya sekarang tengah menjalani praktikal di hkl dalam bidang medical lab (diploma).bidang dietetik and food nutrition menarik minat saya la.emm layak ke kalau kursus dip medical lab untuk sambung kursus ini?dalam bidang sains or medical, kursus apa yang diperlukan di malaysia ek? :)

papas said...

assalamualaikum, saya student matrik,student aliran fiik dn tak ambil biology, adakah masih ada peluang utk saya mohon kos ni mase degree nanti ? tq

Anonymous said...

assalamualaikum, saya student matrik,student aliran fiik dn tak ambil biology, adakah masih ada peluang utk saya mohon kos ni mase degree nanti ? tq

Cikgu Kaunseling Ma said...

waalaikumussalam Amna
JIKA lihat syarat kemasukan course dietetik di UPM,

Obtained at least Band 1 in Malaysian University English Test (MUET)

namun sebaiknya cuba dapatkan BAND MUET yang lebih baik.

manakala CGPA 3.5 pada asasnya dah melepasi syarat utk Amna apply course ini.

Saya doakan cita-cita kerjaya Amna akan tercapai, inshaAllah

sumber rujukan:
http://www.medic.upm.edu.my/index.php/ms/undergraduate/157-bachelor-science-dietetic

Cikgu Kaunseling Ma said...

anon feb 12 2013
biasanya untuk course ini kena ada biology peringkat matrikulasi.

cuba lihat UITM Syarat http://e-syarat.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=56:syarat-kelayakan&catid=53:ijazah-sarjana-muda&Itemid=61


Lepasan Asasi UiTM / PASUM / Matrikulasi: Gred B (3.00) d alam dua (2) mata pelajaran Biology dan
Chemistry dan Gred C (2.00) dalam satu (1) mata pelajaran lain DAN

Lulus SPM / Setaraf dengan kepujIan dalam Matematik / Matematik Tambahan dan lulus dalam Bahasa Inggeris

Jika lihat UPM juga begitu. Sila serch
http://www.medic.upm.edu.my/index.php/ms/undergraduate/157-bachelor-science-dietetic

Boleh juga jenguk Blogger Fatin Zulaikha Azhar, perbincangan ttg kerjaya pilihan
di http://kite2jee.blogspot.com/2011/11/ijazah-sarjana-muda-degree-untuk.html


Walau bagaimanapun anda digalakkan bertemu kaunselor matrikulasi anda bagi mendapatkan lebih pencerahan maklumat.

Cikgu Kaunseling Ma said...

Melda, setakat yg saya tahu course anda layak utk apply dietetion ini, namun CGPA melabihi 2.75 peringkat diploma lebih memudahkan anda diterima ke course ni.

Negara kita memang memerlukan ramai tenaga profesional dalam medicine dan juga sains. Antaranya fisioterapis, farmasi dan lain-lain lagi.

ramli japang said...

asalamualaikum,saya bapa pelajar yg kurang pengetahuan,orang pendalaman sabah malah petani risau sama ada anak saya layak dan kekurangan mampuan kewangan yang mana ke universiti semua semananjung.dia dapat band 4 matrik labuan itu sahaja saya tahu.kami tidak ada keluarga belajar tinggi mahu di rujuk tolonglah berikan jalan pendapat sebagai arah tuju untuk kami ikut.terima kasih.

qawiem said...

salam.cikgu .saya tingkatan 5 2013..saya meminati bidang ini .dn saya ingin mnjadi pakar dietetik atau pmakanan .di sekolah saya ada amik sains sukan sebagai subjek tambahan.boleh ke saya amik bidang dietetik ini di universiti nanti ?

Anonymous said...

assalamualaikum cikgu. sy sgt meminati bidang ini. tapi mak sy tak menggalakkan sy menceburi bidang ini, sebab takut susah nak dpt kerja nanti. macam mane ye sy nak yakinkan mak sy? sy baru sahaja mendapat keputusan spm yg agak cemerlang jugak. lagi satu, jika sy amek bidang nutrisi sahaja boleh ke sy menjadi ahli dietetik?

Cik Bunga said...

Assalamualaikum cikgu kaunseling ~ Terima kasih atas information yang sangat berguna ni ! saya sebenarnya dari dulu meminati bidang ini , tapi kurang berkeyakinan . Adakah bidang ini sukar untuk mendapat pekerjaan ataupun sudah terhad ?

Abdul rahman said...

Assalamualaikum ckgu.. terima kasih atas perkongsian yg ckgu berikan.. sy student asasi di UIA yg akan graduate bulan 5 ni..
sy berhasrat nk ambk bachelor of dietetic kat UIA jugak.. Pada pendapat ckgu, adakah peluang perkerjaan dalam bidang ini still banyak dalam jangka masa 4 tahun dari sekarang..?

Abdul rahman said...

Assalamualaikum ckgu.. terima kasih atas perkongsian yg sangat berguna..
sy pelajar asasi UIAM yg bakal graduate bulan 5 tahun ni...
for further, sy berhasrat nk ambk bachelor of dietetic kat UIA jugak,,
Pada pendapat ckgu, adakah peluang perkerjaan akan still tinggi untuk 4 tahun akan datang...? harap ckgu boleh memberikan pendapat... :) terima kasih..

sarah yussof said...

salam...semua. saya graduan bidang dietetik tahun 2012 (oktober) daripada IIUM. secara peribadi, bidang dietetik ini adalah sesuatu yang menyeronokkan terutama kepada sesiapa yang suka memberi sesi kaunseling tentang pemakanan disamping banyak peluang untuk membantu orang ramai. Dari segi peluang pekerjaan pula, secara jujur hakikatnya agak sukar untuk terus mendapat kerja sebagai pegawai dietetik kerana pengambilan pegawai dietetik hanyalah di adakan sekali setahun. seperti saya dan graduan2 lain tahun lepas kami masih menunggu panggilan daripada SPA yang berkemungkinan pada hujung tahun ini. Oleh itu, tempoh di antara menunggu kami semua haruslah kreatif untuk mencari kerja lain yang mungkin bukan sebagai dietitian kecuali sesiapa yang berpeluang bekerja di hospital swasta. Nasihat saya kepada sesiapa yang betul-betul berminat bidang ini hendaklah banyak bertanya pandangan orang lain dan bersedia untuk menerima sebarang kemungkinan yang akan berlakau selepas tamat pengajian. Tidak dinafikan pihak kerajaan semakin membuka lebih banyak jawatan bagi bidang ini namun dari pemerhatian saya masih tidak mencukupi kerana bakal graduan semakin banyak dari setahun ke setahun dengan adanya penambahan universiti yang menawarkan progam pengajian bidang dietetik. Manakala, sesiapa yang mendapat keputusan yang jauh lebih cemerlang mungkin boleh juga menimbang tara bidang lain yang lebih banyak peluang pekerjaan seperti pegawai farmasi,dentist. Apapun saya mengucapkan selamat maju jaya kepada semua yang sememangnya sebulat hati untuk menceburi bidang ini.Wasalam....

sarah yussof said...

Oh ya, sebagai tambahan saya ingin berkongsi sedikit sebanyak tentang universiti-universiti yang sedang menawarkan bidang ini. Sebagai graduan daripada IIUM ( kelompok graduan yang ke-5,) saya berpendapat sillibus tambahan seperti Islamic Worldview dan banyak lagi yang berunsurkan aliran agama sangat bagus untuk membina jati diri seorang pegawai dietetik muslim yang lebih baik. Dari segi penguasaan bahasa pula, saya kira graduan IIUM lebih dipandang dengan kebolehan untuk berkomunikasi (samada lisan atau bertulis) dalam Bahasa Inggeris. UKM pula merupakan universiti yang pertama sekali di Malaysia yang menawarkan bidang ini jadi tidak hairanlah bahawa kebanyakan tenaga pengajar adalah daripada UKM ( 20 tahun lebih yang lalu).USM sudah menawarkan bidang ini sejak mungkin 10 tahun yang lalu namun kekurangan yang saya lihat adalah tida sillibus research study yang mana mungkin dapat mengurangkan pilihan untuk sambung pengajian peringkat serjana bagai sesiapa yang berminat kerana kekurangan asas membuat kajian. UPM dalam tempoh 7 tahun yang lalu. UiTM (baru melahirkan sekelompok graduan pada tahun lepas) dan Unisza masih baru menawarkan bidang ini. Namun pilihan adalah semestinya di tangan anda untuk memilih mana yang terbaik dan di kira sesuai dengan diri anda. Sekadar perkongsian daripada pengalaman dan pemerhatian saya yang tidak seberapa ini :)

Cikgu Kaunseling Ma said...

waalaikumussalam encik Ramli,
terima kasih encik ramli.
saya sangat gembira atas kesudian tuan melayari blog ini.
sebenarnya artikel ini saya muat naik di blog saya sebagai kemudahan saya membuat rujukan kerjaya di sekolah bagi rujukan murid2 saya.

ada beberapa perkara yang saya tidak berapa arif berkaitan kerjaya dietetik ini. oleh itu saya tidak dapat menerangkan lebih jelas berkaitan kerjaya dietiteik ini.

bagaimanapun perkongsian saudari Sarah sangat membantu. saya setuju dgn pandangan saudari sarah berkaitan mata pelajaran Islamic wordview. Ia adalah pendekatan yg holistik,
berdasarkan pengalaman saya sebagai pesakit di lantai hospital, sentuhan rohani/ Islam memang diperlukan pesakit.

Kerjaya dietetik ini bagi pdgn saya sgt diperlukan di neagara kita. memandangkan saban tahun penyakit berkaitan gaya hidup semakin meningkat bahkan ramai orang muda turut dihinggapi penyakit berkaitan gaya hidup,, maka pakai dietetik memenag diperlukan di negara kita.

Pakar dietetik ini menasihati pesakit pemakanan yang boleh diambil dan tidak boleh diambil, jumlah kuantiti .. dan lain2.

saya cadangkan anak Encik Ramli boleh berjumpa dgn kaunselor di Matrikulasinya bagi mengetahui halatujunya selepas Matrikulasi.

Matrikulasi sekarang sdg mengahapai peperiksaan akhir, smeoga anak encik beroleh kejayaan.

Anonymous said...

Assalamualaikum.
Saya salah seorang pelajar matrikulasi sesi 12/13.Nak tanya.Saya punya PNGK 3.7 tapi result muet hanya band 2.Layakkah minta dietition?
Terima Kasih.

Cikgu Ma said...

waalaikumussalam,ikut pngk melepasi syarat. elok ambil MUET lagi sekali

lolo said...

saya merupakan lepasan matrikulasi saya minat dlm bidang dietetik tp saya punya pointer 2.89 dan muet band 3 layak kah saya minta course ni???

lolo said...

saya merupakan lepasan matrik dan saya minat sangat dietetik tp pointer saya 2.89 dan muet saya band 3 layakkah saya minta course ni???? i need ur help....

Anonymous said...

Salam. Saya sekarang adalah Pegawai Dietetik di hospital kerajaan. ya, memang sekarang graduan dietetik memang compete untuk bekerja di sektor gov @ swasta kerana pertambahan universiti tp gov sentiasa berusaha menyediakan post peg dietetik di hospital2 dan klinik kesihatan. mmg org nampak yang pandai senang dpt kerja tp bg saya yang penting cara kita berkomunikasi, peribadi, sahsiah yang penting..wallahua'lam

Anonymous said...

Saya juga baru menamatkan degree dietetics. Dan alhamdulillah bakal menyambung ke peringkat phd. Bidang dietetik bukan mudah tapi tak susah. Cari sebanyak mungkin dan sentiasa update ilmu pasal pemakanan, kesihatan dan isu2 terbaru. Dan latihan praktikal sangat2 membantu di alam pekerjaan nanti. Gunakan masa yang ada dengan sebaiknya. Setuju dengan anynomous, mempunyai cara penyampaian dan komunikasi yang baik adalah bonus mark untuk kita tampil yakin dan memudahkan pesakit memahami apa yang ingin kita sampaikan. wallahu 'alam

Cik Ma said...

Anonymous Jun 11
waalaikumussalam, terima kasih tuan/puan sudi berkongsi pengalaman dan ilmu tuan puan, jika tuan puan ada blog berkaitan life sbg pegawai dietetik, bolehlah saya add link tuan puan di sini

Cik Ma said...

aNON August 2, Terima kasih atas perkongsian tuan/puan di blog ini. Tahniah saya ucapkan kerana anda kini sdg berusaha mendpatkan phd. semoga ia menjadi pendorong kpd pelajar2 saya dan pelayar blog ini umumnya.

Iqa ツ said...

Assalamualaikum saya bakal mengikuti pengajian bacelor pemakanan dan kesihatan komuniti di UPM. Adakah saya berpeluang menjadi pakar pemakanan ?
Saya keliru antara bidang dietetik dan bidang pemakanan dan kesihatan. Tolong jelaskan.terima kasih

Asma Najihah said...

Assalamualaikum ..bidang dietetic ni sesuai ke tidak untuk belajar di luar negara? Memandangkan cara pemakanan di Orang Asia dan barat adalah berbeza ...harap dapat membantu ..sekian..

miazz said...

salam :)

saya pelajar pasum 2013/2014 dan saya amat meminati bidang dietetik dan nutrition ini kerana minat saya dalam topik penjagaan kesihatan dan pemakanan amat mendalam.

saya mahu mendapat kepastian :

cgpa saya untuk keduadua semester dianggarkan dalam range 3. 45 something dan saya sudahpun apply upu dengan menempatkan bidang dietetik ini sebagai pilihan utama: ukm dan upm.
manakala muet saya band 3.

conclusionnya,,, ada harapan tak untuk saya mendapatkan tempat untuk sambung degree nanti di dalam bidang dietetik di universi2 di atas?

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .